Recepten desserts – themadegustatie “Dessert & Bier” 27 april 2023

Beerfloat van citroensorbet met witbier

Beerbrownie met Russian Imperial Stout

Spaans kaasplankje van Iberico, Manchego en Queso de Cabra met siroop van Saison Tessa en Lindemans Tarot d’Or

Rijstpap met pruimen in geuze

Chocomousse met Lindemans Tarot Noir

Biramisu met Quadruppel

~~~

Beerfloat

Ingrediënten:

  • Witbier
  • Citroensorbet

Bereiding:

  • Doe een bolletje sorbet in een glaasje
  • Overgiet met het witbier

~~~

Beerbrownie met Russian Imperial Stout

Ingrediënten:

  • 85 gr bloem
  • 20 gr cacaopoeder
  • ½ tl zout
  • 70 gram pure chocolade
  • 40 gr boter
  • 80 ml stoutbier
  • 4 eieren
  • 200 gr kandijsuiker
  • 200 gr bruine suiker
  • Vanille-extract naar smaak
  • 100 gr kleine chocoladestukjes

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 180°c
  • Smelt de boter met de chocolade au bain-marie of op een zacht vuurtje
  • Voeg het bier toe en roer goed door
  • Meng in een andere kom het bloem, zout en cacaopoeder
  • Klop de eieren op met de suiker tot een witte massa
  • Meng het chocolademengel met de eieren
  • Meng voorzichtig het bloemmengsel eronder
  • Meng er tenslotte de chocoladestukjes onder
  • Stort het deeg in een bakvorm die je hebt bedekt met bakpapier
  • Bak 35-45 minuten in de oven of langer als het deeg nog vloeibaar blijkt

~~~

Spaans kaasplankje van Iberico, Manchego en Queso de Cabra met siroop van Saison Tessa en Lindemans Tarot d’Or

Ingrediënten:

  • 50 ml water     
  • 50 ml suiker
  • 1 flesje bier

Bereiding:

  • Laat het water en de suiker samen opkoken
  • Blus af met het bier en laat ook dit inkoken tot de gewenste siroopdikte
  • Serveer de siroop met de kaas

~~~

Rijstpap met pruimen in geuze

Ingrediënten:

  • 250 gr gedroogde pruimen
  • 250 ml geuze
  • 50 gr bruine suiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 gr dessertrijst
  • 1 l melk
  • 75 gr naar smaak
  • 1 ei
  • Snuifje zout
  • Eventueel opgeklopte room

Bereiding:

  • Laat de pruimen enkele uren weken in water
  • Giet de pruimen af en leg ze met het kaneelstokje, de suiker en het bier in een kookpot
  • Laat de pruimen gaar koken op een licht vuur
  • Haal de pruimen uit het bier en laat het bier nog even inkoken
  • Laat de melk opkoken met het vanillestokje
  • Voeg het zout, de rijst en naar smaak wat suiker toe
  • Laat op een zacht vuurtje de rijstpap inkoken onder voortdurend roeren
  • Scheid het eigeel van het eiwit.
  • Klop het eiwit op
  • Voeg het eigeel bij de rijstpap
  • Meng voorzichtig het opgeklopte eiwit tussen de rijstpap
  • Voor een extra smeuïge rijstpap kan je opgeklopte room toevoegen na afkoelen

~~~

Chocomousse met Lindemans Tarot Noir

Ingrediënten:

  • 1 flesje bier
  • 300 gr donkere chocolade
  • 0,5 l slagroom
  • Bloemsuiker naar smaak

Bereiding:

  • Warm het bier op in een pannetje. Laat het niet koken! En smelt de chocolade hier in
  • Klop de slagroom met de bloemsuiker op tot yoghurtdikte
  • Meng de slagroom met het chocolade-biermengsel.
  • Laat het mengsel enkele uren opstijven in de koelkast.

~~~

Biramisu met Quadruppel  

Ingrediënten:

  • 500 gr mascarpone
  • 100 gr suiker
  • 40 lange vingers
  • 5 eieren
  • 1 flesje quadruppel
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

  • Scheid  de eigelen van het eiwit
  • Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker tot een witte schuimmassa
  • Meng hier de mascarpone onder en een scheutje van het bier
  • Klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig onder de eiermascarponemassa
  • Dompel de koekjes kort in de quadruppel, schik ze in een kom en bedek met het de Mascarponemassa
  • Herhaal de vorige stap tot de mascarponemassa is opgewerkt.

~~~

Advertentie
%d bloggers liken dit: