Bierproevers Noord-Limburg wordt Bierproevers Limburg

– Persbericht –

Wie bekend is met de biercultuur merkte misschien al op dat Bierproevers Limburg en Bierproevers Noord-Limburg steeds vaker door elkaar werden gebruikt en dat zorgde wel eens voor verwarring. Tijdens de bierproefavond op 30 januari 2020 schiep voorzitter Marc Janssen duidelijkheid: “De officiële naam is voortaan Bierproevers Limburg”.

Noord: vaag en verwarrend

“Er is geen eenduidige omschrijving wat Noord-Limburg is. We hebben bovendien ook leden uit andere delen van Limburg. Onze Nederlandse leden komen dan weer vooral uit wat voor hen Midden-Limburg is. En geef toe, Bierproevers Limburg klinkt ook gewoon beter. In de volksmond zullen we trouwens gewoon dé Bierproevers of Beerprevers blijven. En ook onze leden uit andere provincies, zowel Vlaamse als Nederlandse, blijven welkom wanneer ze behalve bier ook  van het Limburggevoel willen proeven,” lacht Marc Janssen.

Geschiedenis

Voor het ontstaan van de Breese Beerpreevers eind 1995, waren er twee bierverenigingen in Limburg: de Limburgse Neus (Tessenderlo, gestopt in 2003) en de Limburgse Biervrienden (Hasselt). De “Beerpreevers” ontstonden aan de toog bij Harry Beeren en aanvankelijk bestond de vereniging uit zo’n 15 tot 20 leden, bijna uitsluitend Breeënaren. In de jaren 2000 groeide het ledenaantal en dankzij steeds meer activiteiten buiten Bree sloten zich steeds meer mensen aan. Toch duurde het nog tot in 2008 voor de vereniging 50 leden telde. “We merkten dat bierliefhebbers van buurgemeenten zich aansloten bij de Limburgse Biervrienden omdat ze dachten dat de Beerprevers enkel van Bree waren,” herinnert de voorzitter zich. Samen met de verwarrende naam – was het nu Beerpreevers of Beerprevers of Beerpreuvers? – was dat een argument om van naam te veranderen. In 2009 was het dan zo ver: de Breese Beerprevers werden Bierproevers Noord-Limburg. Met Bierproevers voorop omdat ze in de eerste plaats bierliefhebbers zijn en op de tweede plaats Limburgers. De Noord werd er tussen geplaatst om verwarring te voorkomen met en respect te betuigen aan de Hasseltse zustervereniging. “Toen eind vorig jaar de voorzitter van de Limburgse Biervrienden zijn vereniging ophief, besloten wij om Noord definitief te schrappen uit onze naam,” vertelt Marc Janssen. De naamsverandering in 2009 legde de vereniging geen windeieren, het ledenaantal steeg al vlug tot 90. Of de huidige naamsverandering ook nieuwe leden zal opleveren? “Dat is moeilijk te voorspellen,” zegt de voorzitter. “Bierliefhebbers zijn nu meer verwend dan tien jaar geleden. Er zijn meer brouwerijen, meer bieren, meer smaken. Speciale en nieuwe bieren zijn ook makkelijker verkrijgbaar. In plaats van zich aan te sluiten bij een vereniging proeven mensen veel meer thuis of met een klein groepje vrienden.”

Activiteiten

Bierproevers Limburg blijft uiteraard lid van Zythos, de nationale biervereniging. De leden ontvangen dan ook de Zytholoog, tijdschrift voor de Biercultuur. Ze ontvangen ook gratis proevertjes op het Zythos’ Bierfestival en op activiteiten van zusterverenigingen.

Het blijft ook één van de actiefste verenigingen van Zythos met maandelijks een bierproefavond in een Bier-van-de-Maand-café. Omdat de vereniging zijn oorsprong vond in Bree, liggen de cafés verspreid van Pelt tot Kinrooi met het zwaartepunt in Bree. Ook de Bier-2-daagse blijft in Bree, Bierproevers Limburg is trouwens erkend als sociaal-culturele vereniging door Cultuurdienst Bree. Bij uitstappen vertrekken ze wel vanuit Bree, maar voorzien ze ook stopplaatsen in andere Limburgse gemeenten.

Iedereen vanaf 18 jaar is steeds welkom!

Contact

bierproevers.limburg@zythos.be of  0473 124640 (na kantooruren)

Foto’s 

Enkele kernleden klinken op de nieuwe naam


foto’s: Eddy van Ransbeeck

 

%d bloggers liken dit: