Bier-van-de-Maand: Sint-Bernardus Abt 12

In maart en april in de deelnemende zaken:

Sint-Bernardus Abt 12
Donker bier van hoge gisting, 10,5%, 33cl, Brouwerij Sint-Bernardus, Watou

Fruitig aroma met toetsen van koffie en gebrande mout. De smaak is zoetig met een malse en warme volmondigheid. De afdronk is zacht en gebrand-bitterig.
In het begin van de 20ste eeuw vestigen zich monniken uit Catsberg in een boerderij in Watou. Om in hun levensonderhoud te voorzien, maakten ze kaas. Toen ze in 1934 terugkeerden naar Catsberg, nam Evarist Deconinck de kaasmakerij over. Kort na de Tweede Wereldoorlog besloten de Trappisten van Westvleteren om hun bier zelf niet meer te commercialiseren. Ze namen contact op met Evarist Deconinck. Hij mocht hun Trappistenbier onder licentie brouwen en commercialiseren. In 1959 verkocht hij de kaasmakerij en legde hij zich enkel toe op de brouwerij. Toen in 1992 de Trappistenkloosters beslisten om enkel nog maar de naam Trappist toe te laten voor bieren die binnen de kloostermuren gebrouwen worden, werd de licentie-overeenkomst niet meer verlengd. Vanaf dan heten de bieren van de brouwerij in Watou niet meer Sixtus, maar Sint-Bernardus. Nu begrijpt u waarom Sint-Bernardus Abt vaak vergeleken wordt met Westvleteren 12, ze hebben van oorsprong hetzelfde recept.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: